5e210b2ad0e9d1dbbeac589d_logoZT

Glasvezel op het oog? Hier moet u rekening mee houden

U bent op zoek naar een betere internetverbinding en heeft uw oog gericht op het glasvezelnetwerk. Ergens logisch, glasvezel is de nieuwste technologie en iedereen wil er gebruik van maken. Ergens ook onlogisch, want heeft u wel echt glasvezel nodig? Bent u wel op de hoogte van wat u precies nodig heeft? Runa geeft antwoorden.

Inhoud

Waarom wilt u glasvezel?

De zoektocht naar een nieuwe internetverbinding begint altijd bij de waaromvraag. Het antwoord op deze vraag is meteen ook een grote indicatie voor welke verbinding u precies nodig heeft: glasvezel, COAX of koper. De keuze voor glasvezel stopt immers niet daar. Daarna komt nog de keuze tussen een shared of dedicated fiber en natuurlijk ook de operator van het netwerk.

Glasvezel wordt vooral gekozen door bedrijven die veel uploadsnelheid nodig hebben. Met glasvezel krijgt u een symmetrische verbinding met evenveel down- als uploadsnelheid. Ideaal dus om vaak grote bestanden te versturen, maar dit is niet voor elk bedrijf even belangrijk. Daarom kan ook een asymmetrische COAX, of koperlijn handig zijn voor u. Er bestaan tests om te weten welke snelheden u nodig heeft. Deze tonen de pieken in de bandbreedte aan. Daaruit kan geconcludeerd worden welke snelheden u effectief haalt en nodig heeft.

Technische mogelijkheden

Wat wilt u doen met uw verbinding? Als u wilt werken met Ethernet VPN en internet, is glas vezel een goeie keuze. Daarnaast is zoals eerder gezegd ook de down- en uploadsnelheid van belang voor de keuze van uw verbinding. Maar los daarvan zijn er enorm veel opties voor types glasvezel en opstellingen. Hierin zijn verschillende combinaties mogelijk. Dat geldt trouwens ook voor de back-up van de lijn.

Denk daarbij maar aan 4G back-up, COAX back-up, Shared Fiber back-up, fiber op fiberback-up enz. En zelfs daarna kan er nog verder nagedacht worden, want in welke mate maakt u uw verbinding redundant? Ontdubbelt u de verbinding? Werkt u op routerniveau? Op datacenterniveau? Op lusniveau? Enz…

Als laatste is het ook belangrijk om te weten dat glasvezel niet voor iedereen toegankelijk is. Het netwerk is al grotendeels uitgerold, al zijn er nog locaties waar de technologie niet aanwezig is. De graafwerken voor glasvezel komen met het bijhorende prijskaartje en dat is soms even slikken.

Budget glasvezel

Hoe cool, hip en trendy glasvezel ook mag klinken. Het is niet voor iedereen weggelegd. Ten eerste is het niet altijd nodig, ten tweede hangt er ook een stevig prijskaartje aan de fiber verbonden. En waarom zou u meer betalen voor iets dat misschien helemaal niet nodig is? Opnieuw is hier de waaromvraag enorm belangrijk.

Maar ook de onderhandelingen spelen een rol. Dat kan rechtstreeks met de operator, maar beter is het nog om samen te werken met een onafhankelijk adviesbureau zoals Runa. Runa biedt een enorme meerwaarde op vlak van kennis, technische mogelijkheden, SLA’ s, maar ook de gangbare prijzen. Hoe weet u immers wat de correcte prijzen zijn voor de fiberverbinding. Misschien zijn er wel spelers die betere prijzen hanteren? Alleen al dit vergelijk kost veel tijd. Runa doet dit dagelijks en weet waar op te letten. Ook op de technische vraagstukken die hierboven al werden aangehaald geeft Runa advies.

Bij de keuze voor glasvezel is het dus vooral belangrijk om 100% zeker te zijn. Dit is immers niet de enige kwalitatieve technologie op de markt. COAX en koperlijnen hebben al meermaals hun nut bewezen en zijn erg goeie technologieën met goeie bandbreedtes en snelheden.